ניוקי מתפוחי אדמה או כל מה שבא

בפעם הראשונה שהכנתי ניוקי נכשלתי
הוא יצא קצת גומי, עם גושים לא מבושלים של תפוח אדמה, ובאופן כללי לא אכיל.
זרקתי לפח ונשבעתי לא להכין שוב לעולם
עם הזמן, והנסיון, חזר לי האומץ והחשק להכין שוב
מאז אני לא מפסיקה, משלבת כל מיני ירקות, מנסה רטבים וטעמים חדשים...
זה באמת באמת לא קשה, רק צריך להקפיד על כמה כללים מאוד פשוטים:
-מבשלים את תפוא האדמה עם הקליפה ומועכים כשהם חמים (כמובן אחרי קילוף)
-הפירה צריך לצאת חלק לגמרי
-אסור להוסיף יותר מידי קמח כי זה יצא יבש, מצד שני אין כלל קבוע לכמות כי זה תלוי בירק ובזן שלו...
זה בעיקר עניין של ניסוי וטעיה, כדאי בהתחלה להצמד לסוג הקל ביותר שזה תפוא אדומים (אם השגתם תפו"א מזן באטר הסתדרתם) ואחרי שתתמקצעו לנסות גם שילובים אחרים.

מה צריך:

1 ק"ג תפוחי אדמה - יוצא הכי מוצלח וטעים עם זן באטר, אם אין אז תפו"א אדום או רגיל / אפשר לשלב עם בטטה או להכין רק מבטטה (הערות בסוף)
2-3 כוסות קמח לבן/ קמח בלי גלוטן (הכי מוצלח מולינו)
כפית גדושה מלח
עוד קצת קמח, לקימוח משטח העבודה

איך מכינים:

מתחילים בפירה חלק:

  • שמים את תפוחי האדמה - שטופים היטב ולא מקולפים! בסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה.
  • מכסים את הסיר חלקית ומבשלים מעל להבה בינונית גבוהה 30-40 דקות עד שתפוחי האדמה רכים לחלוטין וקליפתם מתבקעת מעט. אם תפוחי האדמה לא באותו גודל, מוציאים קודם את הקטנים המבושלים.
  • כשתפוחי האדמה רכים מוציאים אותם מהסיר עם מלקחיים או כף מחוררת (שומרים את המים)
  • מחזיקים עם מגבת מטבח ובעזרת סכין קולפים אותם ומעבירים לקערה.
  • משאירים אותם בקערה 5-10 דקות שישחררו אדים (אבל לא יתקררו לגמרי).
  • כשתפוחי האדמה עדיין חמים, מועכים אותם לפירה חלק בעזרת מועך מתאים, ידני או בבלנדר

מכינים בצק:

  • אם אתם אנשי שאוהבים לדייק, לוקחים את הפירה שיצא לכם ושוקלים אותו בעזרת משקל מטבח (שוקלים קערה ריקה, מאפסים, ומוסיפים לה פירה)
  • על כל 1/2 ק"ג פירה שמים כוס (140 גרם) קמח
  • אם אתם לא קפדנים או שאין לכם משקל מטבח, מוסיפים קמח כמו שסבתא אומרת - לפי העין, כלומר עד שמקבלים בצק טוב ולא דביק.
  • מוסיפים מלח ומעבדים לבצק חלק. אם הוא מרגיש דביק מדי, ניתן להוסיף עוד קמח, אבל בזהירות שלא יצא יבש מידי
  • מחלקים את כדור הבצק ל5-6 כדורים קטנים יותר.
  • מקמחים משטח עבודה ובעזרת הידיים מגלגלים כדור אחד לנקניק בעובי 2 ס"מ בערך
  • בעזרת סכין חדה וקטנה חותכים את הנקניקים כל 2-3 ס"מ ליצירת כריות קטנות
  • מעבירים אותם לצלחת או מגש מקומח, ויוצרים ניוקי באותו אופן משאר הבצק.

מבשלים:

  • מביאים לרתיחה את המים בהם בישלתם את תפוחי האדמה, זה מוסיף טעם (אפשר גם מים חדשים כמובן).
  • כשהמים רותחים מוסיפים להם מעט מלח.
  • מוסיפים את הניוקי ומבשלים 2-3 דקות או עד שהם צפים. 
  • כשהניוקי מוכנים מיד מעבירים אותם לרוטב חם, או מקפיצים במחבת עם שמן זית/ חמאה ותבלינים

תוספות/ שינויים/ שדרוגים:

  • אפשר להוסיף 2 חלמונים לפירה, זה דורש יותר קמח אחכ, אבל נותן הרבה טעם
  • אפשר להכין עם דלעת/ דלורית - אופים אותה חצויה וממשיכים באותו מתכון, אבל הבצק ישאר רך מאוד ויהיה פשוט יותר לזלף אותו למים הרותחים מתוך שקית זילוף
  • אם משלבים דלעת או בטטה עם תפוא, יצא בצק מצוין
  • אפשר להקפיא, אם תכננתם להקפיא אז עדיף להוסיף טיפה יותר קמח כדי שיהיה ממש יציב