אורגני: זה באמת חשוב?

האם ידעתם שהישראלים הם אלופי צריכת הפירות והירקות בעולם?
ושההוצאה החודשית על ירקות ופירות היא ההוצאה הגבוהה ביותר ועומדת על 18 אחוז מהוצאות המזון, כלומר 147 ש”ח בחודש לאדם?
ומה אתם יודעים על חומרי ההדברה שנמצאים בירקות והפירות – חומרים רעילים שמגיעים לצלחת בכל בית?

בישראל צורכים בממוצע 193 ק"ג ירקות לנפש בשנה, לעומת 118 ק"ג באירופה ו-123 ק"ג בארה"ב.
גם בפירות הצריכה הממוצעת בישראל גבוהה יחסית לעולם ועומדת על 190 ק"ג לעומת 103 ק"ג באירופה ו-111 ק"ג בארה"ב.
כלומר, אנחנו אוכלים הרבה יותר פירות וירקות, ומשום כך מכניסים לגופנו גם הרבה יותר חומרי הדברה מסוכנים.
ילדים רגישים יותר ממבוגרים להשפעה של חומרי הדברה. מערכות הגוף שלהם נמצאות בשלבי התפתחות, והחשיפה לחומרים מסוכנים עלולה להגביר את הרעילות של אותם חומרים ולגרום השפעות ארוכות טווח על בריאותם של ילדים ותינוקות.
משמעותה של רגישות מוגברת זו היא כי רמת חשיפה שנחשבת לבטוחה עבור מבוגרים, עלולה לפגוע בבריאותם של ילדים. בנוסף לרגישות הגבוהה, ילדים אוכלים כמות גדולה יותר ביחס למשקל גופם ולרוב גם בררנים יותר ולכן אוכלים מזונות קבועים.

איזה חומרים למשל יש בפירות והירקות שלנו?

קרבנדזים (Carbendazim), אינו מאושר באירופה, נחשב כבעל רעילות משמעותית, משפיע על הפוריות, חשוד כמשפיע על המערכת ההורמונלית, ועלול לגרום לסוגים שונים של סרטן. בחשיפה כרונית קיימת פגיעה באברי רבייה, פגיעה בעוברים וסיכון להפלות. ברמות נמוכות הוא גורם לפגמים מולדים בעובר. החומר מסווג על ידי האיחוד האירופי כגורם למוטציה, בעל פוטנציאל לפגוע בעובר או לגרום לסרטן, ורעיל למערכת הרבייה. בניטור של תוצרת חקלאית בישראל נמצאו 12 ממצאים, מתוכם חמישה חריגים. כלומר, אנחנו חשופים לחומר הזה מעבר לרמות הקבועות בתקנות.
 
סייהקסטין (Cyhexatin), חומר רעיל שנמצא בשימוש בעיקר בתפוזים, מסוכן להתפתחות העובר ומהווה סיכון מיוחד לתינוקות וילדים. החומר לא רשום בארה"ב ולא מאושר באירופה. 
 
פנבוטטין אוקסיד (Fenbutatin oxide), חומר שמשמש לריסוס בפרדסים ובמטעים, בעל רעילות נשימתית גבוהה. על פי הרישומים, גורם לפגיעה עינית קשה בקטגורית רעילות 1 ופגיעה עורית ברמה 2. החומר אינו מאושר לשימוש באירופה.
 
כלורפלואזורון (Chlorfluazuron), על פי המחקרים הוא ידוע כמגרה את העור, העיניים ודרכי הנשימה ועלול לגרום לנזק בבליעה ובשאיפה. רעיל מאוד ליצורים החיים במים וגורם להשפעות שליליות ארוכות טווח בסביבה המימית. אסור לשימוש באירופה.

ואם אני שוטף את הפירות?

"כמעט אף חומר לא מסולק במים", מסביר ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור, וראש מסלול בריאות וסביבה באוניברסיטה העברית ובהדסה. "החומרים נספגים בתוך הצמח, הפרי או הירק, והשטיפה לא מסלקת אותם"

על פי "דוח הלחץ" שמפרסם ארגון "אדם טבע ודין" , בבדיקה שערך משרד הבריאות עלה כי בקרב 15 אחוזים מהילדים נמצאו בבדיקות שתן חריגות של שאריות חומרי הדברה במזון, מעל לרמה הבטוחה. המשמעות היא שילדים בישראל, גם על פי הבדיקות שעורך משרד הבריאות, חשופים לרמות מסוכנות של חומרי הדברה במזון. אגב, במקרה הזה גם אם אין חריגות מהרמה הקבועה בתקנות, בגלל אופי הצריכה של ילדים, ובגלל שלבי ההתפתחות והמנגנונים הגופניים שלהם השונים ממבוגר, אפילו התקן עצמו אינו מגן על ילדים משום שאינו מותאם להם.

כדי להסיר כמה שיותר חומרי הדברה מומלץ להשרות את הפירות והירקות במי חמצן
לא מדובר במי חמצן שקונים ברשתות הפארם אלא בחומר שמאושר למגע עם מזון, קונים אותו בחנויות לציוד מעבדות, בריכוז של 35% ומדללים ל-3%
איך מדללים? לוקחים כמות מסויימת של מי חמצן, נניח כוס, ומוסיפים לה 11 כמויות שוות של מים, בדוגמא שלנו 11 כוסות מים
לאחר הדילול הנ"ל, שמים בכיור את הפירות/ ירקות, וממלאים את הכיור במים. 

מהיחס החדש שיצא (ריכוז של 3%) לוקחים כוס אחת ושופכים לתוך הכיור המלא במים ובתבואה המיועדת לניקוי.
כתוצאה מכך, אנו מדללים עוד יותר את ריכוז מי החמצן וכעת, בכיור מלא במים, הוא הרבה פחות מ-3%.

פירות וירקות שהקליפה החיצונית דקה: יש להשאיר בכיור למשך 20 דקות. למשל: עלים, נבטים.
פירות וירקות שהקליפה החיצונית עבה: יש להשאיר בכיור למשך 30 דקות. למשל: אפרסקים, משמשים.
כמובן שמוצרים שלא אוכלים את הקליפה שלהם אין צורך לשים בכיור, כמו: אבוקדו, בננה

ומה עם האורגני?

תוצרת אורגנית עוברת פיקוח הדוק של גופים שונים 
החקלאי מתחייב להשתמש בחומרים המותרים לשימוש, ובאמצעים אחרים כמו הדברה ביולוגית
כמות הריסוס שתמצאו בתוצרת האורגנית היא נמוכה משמעותית ולא יהיו שם חומרים שהוגדרו מסוכנים במיוחד
הבעיה היא שלא קל למצוא כל ירק או פרי אורגני בלבד, וזה כמובן בחלק מהמקרים יקר יותר בצורה משמעותית
אז שימו לב
כל העלים כמו עשבי תיבול, חסה, קייל, תרד וכו' מרוססים מאוד וחייבים לקנות אותם אורגני
המחיר שלהם לא גבוה משמעותית מתוצרת רגילה, וגם ככה מדובר במוצר שעולה שקלים בודדים, לכן הקפידו לקנות עלים אורגנים
לגבי פירות וירקות, אם תוכלו לקנות הכל אורגני זה נפלא, אבל אם לא, הקפידו לפחות על המוצרים שנחשבים למסוכנים ביותר

בכל שנה מתפרסם דוח ה- Dirty Dozen שקובע מה היא התוצרת המרוססת ביותר
להלן ממצאי הדוח האחרון:
1. תותים
2.
תרד
3. קייל
4. נקטרינה
5. תפוח
6. ענבים
7. אפרסק
8. דובדבן
9. אגס
10. עגבניה
11. סלרי
12. תפוח אדמה
    וגם פלפלים חריפים

בנוסף מתפרסם גם דוח של המזונות הנקיים ביותר, שאותם לא חייבים לקנות אורגני:
1. אבוקדו
2. תירס (הערה שלי: תירס לעיתים קרובות מגודל מזרעים שעברו הנדסה גנטית, לכן עדיף בכל זאת לצרוך רק אורגני)
3. אננס
4. אפונה קפואה
5. בצל
6. פפאיה (כנ"ל כמו התירס, עשוי להיות מהונדס גנטית)
7. חציל
8. אספרגוס
9. קיווי
10. כרוב
11. כרובית
12. מלון
13. ברוקולי
14. פטריות

 

לסיכום, הקפידו לצרוך עלים אורגנים, ואת הפירות/ ירקות שברשימת 12 המרוססים ביותר
כך תקטינו את החשיפה לחומרים מסוכנים ופגיעה בבריאותכם